Het belang van goede mondhygiëne

Het belang van goede mondhygiëne
January 21, 2019 inyourface

Voor je gebit moet je goed zorgen. En daarom is het verstandig om eens in de zes maanden een bezoekje te brengen aan de tandarts voor een controle. Tijdens dit consult worden je tanden en kiezen gecontroleerd op gaatjes of besloten dat gebitsproblemen anders opgelost moeten worden, bijvoorbeeld door middel van facings. Maar daarnaast kan het ook voorkomen dat je wordt doorverwezen naar de mondhygiënist. Deze kan je helpen met andere problemen rondom je gebit, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van gevoelig tandvlees.

Terugkerende problemen voorkomen

Je gebit krijgt dagelijks een hoop te verduren. En ook al poets jij je gebit grondig, het kan toch voorkomen dat sommige problemen steeds weer terugkeren, zoals tandsteen. En hierdoor kan je keer op keer weer nieuwe gaatjes in je gebit krijgen. De mondhygiënist gaat met jou na waar dit probleem vandaan kan komen en geeft je advies hoe jij je gebit beter kunt verzorgen. Daarnaast reinigt deze specialist je hele gebit grondig, zodat het aanwezige tandsteen helemaal is verdwenen.

Aandacht voor je tandvlees

Naast de tanden zelf, is ook het tandvlees een belangrijk onderdeel van je gebit. Dit vlees beschermt de wortel van je tand en kaakbot tegen de bacteriën die dagelijks in je mond terechtkomen en is tegelijkertijd de verbinding tussen de tanden. Het kan voorkomen dat het tandvlees snel gaat bloeden. Dit is een teken van ontstoken tandvlees. Wat weer kan leiden tot infecties en schade aan het gebit. Ook kan het tandvlees gaan verzakken, waardoor je op den duur last kan krijgen van groeven tussen je tanden en het tandvlees waar schadelijke bacteriën zich maar al te graag nestelen. De mondhygiënist doet in dit geval uitgebreid onderzoek en vertelt je hoe je deze problemen kunt oplossen. Bijvoorbeeld hoe je het beste te werk kunt gaan met een tandenstoker.

Contact met de mondhygiënist

De tandarts zorgt altijd voor een doorverwijzing naar de mondhygiënist. In sommig gevallen moet je dan zo spoedig mogelijk een afspraak maken bij een specialist in een andere praktijk. Maar het komt ook vaak voor dat de mondhygiënist al aanwezig is in de tandheelkunde praktijk. Handig voor jou, want je hoeft niet verder op zoek te gaan naar de juiste persoon. Daarnaast ben je al in een vertrouwde omgeving en ben jij al bekend als cliënt. Dit stelt jou wat meer op je gemak als je al wat huiverig bent om naar de tandarts te gaan.

 

Style Switcher
Colours
Headers

NOTE: Vertical headers will not work on pages that have the naked header enabled