Mensen met het Downsyndroom

Mensen met het Downsyndroom
July 26, 2017 inyourface

Vrijwel iedereen is bekend met deze afwijking en de kans bestaat dat je iemand kent die het Downsyndroom heeft. In Nederland zijn er gemiddeld namelijk ongeveer 12.600 mensen met het Syndroom van Down en per jaar worden er ongeveer rond de 200 kinderen geboren met deze afwijking. Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden over het Syndroom van Down. Bijvoorbeeld hoe het veroorzaakt wordt en wat deze afwijking precies doet met het lichaam en de geest. Zou je graag meer te weten komen over deze afwijking? Lees dan gauw verder want we leggen precies uit wat deze afwijking nu precies inhoudt.

Wat veroorzaakt het Downsyndroom bij mensen?

Het Downsyndroom is een chromosomaal aangeboren afwijking. Deze afwijking ontwikkelt zich dus al gedurende de zwangerschap. Wanneer een kindje over een extra chromosoom beschikt, en dus niet 20 maar 21 chromosomen heeft, dan wordt gesproken over een kindje met het Syndroom van Down. Een chromosoom bevat op zichzelf al meer dan duizend verschillende genen. Om deze reden heeft die extra chromosoom een groot effect op het lichaam en op de geest. Dat kan resulteren in een verschil in uiterlijk, hypotonie wat een lagere spierspanning is en een verstandelijke handicap. Aangezien de afwijking bij ieder persoon anders tot uiting komt, bestaan er verschillen tussen de symptomen van het Syndroom van Down. Veelvoorkomend is een epicantusplooi in de ogen wat een ronde ooghoek tot het gevolg heeft, daarnaast staan de ogen vaak ietwat scheef, een doorlopende handplooi, een vlakker achterhoofd en een ontbrekend kootje in de middelste vinger.

Leven met een Downsyndroom

Over het algemeen kan met het Downsyndroom goed geleefd worden. Uiteraard verschilt dit van persoon tot persoon, maar kinderen en volwassenen met deze afwijking geven gemiddeld aan dat zij een goede kwaliteit van leven ervaren. Door medische verbeteringen gedurende de laatste jaren kan de kwaliteit van het leven flink verbeterd worden. Veel personen met het Syndroom van Down hebben bijvoorbeeld een hartafwijking. Tegenwoordig kan dat bij de geboorte meteen gecheckt worden en kunnen artsen gelijk opereren zodat deze kinderen hier verder geen last meer van hebben. Daarnaast zijn er in Nederland goede voorzieningen voor mensen met deze aandoening waardoor leven met het Syndroom van Down goed mogelijk wordt.

Style Switcher
Colours
Headers

NOTE: Vertical headers will not work on pages that have the naked header enabled